HTML

kulturális és szociálantropológia, néprajz, etnográfia, etnológia, társadalomkutatás, vagy amit akartok

„Mindenki, aki Bongobongóban él, sárga napszemüveget hord. Ezért természetes, hogy mindennek, amit látnak - az égnek, a fáknak, az ételeknek - egy kis sárga árnyalata van. Mindig is így volt, és Bongobongo lakosai elég nagy megelégedéssel élnek sárga világukban. Ebbe a világba megérkezik egy vendég, Adanac lakosa.

Mint talán már hallottatok róla, minden adanaci kék napszemüveget hord. Amikor reggelente felkelnek, megcsókolják gyönyörű, kék gyerekeiket, és ablakukon kinézve szép, kék réteket, erdőket, és farmokat látnak a tökéletesen kék ég alatt. Mint kulturálisan érzékeny látogató, az adanaci úgy érzi, hogy az egyetlen dolog, amit tehet, hogy megpróbálja megérteni a világot a bongobongói perspektívából.

Beszerez tehát egy sárga napszemüveget és felveszi a saját, kék napszemüvege fölé. Némi megelégedéssel szögezi le: ‘Aha! Most már értem. Itt Bongobongóban minden zöld!’”

(A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt által nyújtott személyi támogatással valósult meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A kutatás szakmailag kapcsolódik az OTKA 57093 számú "Szimbolikus tájak és etnikus kapcsolatok az posztszovjet Oroszországban" című projekthez.)

Friss topikok

Kiskapu Oroszországra

2014.05.25. 13:55 | Boginya

Egyetemi tanulmányaim során a terepmunkára mindig valami „in medias res” dologként gondoltam. Az antropológus ott van a terepen, és dolgozik ezerrel. Azon soha egy pillanatig sem gondolkodtam el, hogy vajon hogy jut el odáig? Repülőn, vonaton, buszon, gyalog, stoppal – persze, ezeket…

4 komment

Címkék: terepmunka


Fülleves és identitás, avagy mitől örmény az örmény?

2014.05.20. 03:15 | sT

A múlt heti bejegyzés kapcsán rögtön eszembe jutott a számomra egyik legérdekesebb – mondjuk így: történeti – erdélyi etnikai csoport, az örmények, elsősorban az egyes ételek identitásszimbólumként való használata okán. 2008-ban rövid kutatást végeztem ebben a témában a…

1 komment

Címkék: táplálkozás vallás identitás örmények


Csilis bab és fehér hurka – néhány gondolat ételekről és táplálkozásról

2014.05.12. 16:13 | zsuZsálya

Egyes tájak ételeit, étkezési szokásait több tényező is befolyásolja, a táplálkozásban, élelmiszerkészítésben és -fogyasztásban megjelenő sajátságokat és eltéréseket térképre vetítve úgynevezett táplálkozási tájak mozaikja körvonalazódik előttünk. Ezen a…

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás életmód Ormánság


Mit csinál egy antropológusdiák?

2014.05.08. 11:22 | Boginya

Tény, hogy se eleje, se vége az ilyen és ehhez hasonló képeslapoknak az interneten, s nem is mindig találják fején a szöget. Ám végre megtaláltam az antropológiára vonatkozó variációt is, s meg kell hogy mondjam, ez nagyon ott van.

Szólj hozzá!


Emlékeinket a múzeumba!

2014.05.05. 12:46 | hananász

Mit szólnánk, ha bemennénk egy múzeumba, és miután túlestünk a kassza – jegyek – ruhatár – fázni fogok – mit vigyek be ceremónián és beléptünk a megtekinteni kívánt kiállításba, a saját emlékeinket látnánk viszont tárgyiasult formájukban? Még belegondolni is…

2 komment

Címkék: emlékezet múzeum Bristol M-Shed


Zöld Napszemüveg antropológiai blog © 2013