HTML

kulturális és szociálantropológia, néprajz, etnográfia, etnológia, társadalomkutatás, vagy amit akartok

„Mindenki, aki Bongobongóban él, sárga napszemüveget hord. Ezért természetes, hogy mindennek, amit látnak - az égnek, a fáknak, az ételeknek - egy kis sárga árnyalata van. Mindig is így volt, és Bongobongo lakosai elég nagy megelégedéssel élnek sárga világukban. Ebbe a világba megérkezik egy vendég, Adanac lakosa.

Mint talán már hallottatok róla, minden adanaci kék napszemüveget hord. Amikor reggelente felkelnek, megcsókolják gyönyörű, kék gyerekeiket, és ablakukon kinézve szép, kék réteket, erdőket, és farmokat látnak a tökéletesen kék ég alatt. Mint kulturálisan érzékeny látogató, az adanaci úgy érzi, hogy az egyetlen dolog, amit tehet, hogy megpróbálja megérteni a világot a bongobongói perspektívából.

Beszerez tehát egy sárga napszemüveget és felveszi a saját, kék napszemüvege fölé. Némi megelégedéssel szögezi le: ‘Aha! Most már értem. Itt Bongobongóban minden zöld!’”

(A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt által nyújtott személyi támogatással valósult meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A kutatás szakmailag kapcsolódik az OTKA 57093 számú "Szimbolikus tájak és etnikus kapcsolatok az posztszovjet Oroszországban" című projekthez.)

Friss topikok

Hrenovina, a férfi-lekvár

2013.09.23. 05:49 | Boginya

hrenovina_1379907937.JPG_1600x1200

Az uzsonnás asztalon mindig van valami meglepetés, amivel eddig még nem találkoztam. Ilyen meglepetés volt idén a hrenovina. Az elnevezés a hren (torma) szótőből ered, s ezzel el is árultam a dolog esszenciáját. Férfi-lekvárnak (muzsszkoje varennye) is nevezik, mivel az állaga a lekváréra emlékeztet, az íze viszont köszönőviszonyban sincs az édessel. Visszafogottan csípős, finoman paradicsomos, s könnyen elkészíthető. Egy kilogramm paradicsom, egy darab torma, egy egész fej fokhagyma, ezeket be a húsdarálóba, daráljuk le, keverjük össze, adjunk hozzá egy kis sót és ennyi. (Szerintem egy kis erős paprikát is elbír.) Tárolás szigorúan hűtőben. Igazi vitaminbomba!
Az izgalmas uzsonnás asztalhoz pedig még később visszatérek! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://znsz.blog.hu/api/trackback/id/tr795529253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zöld Napszemüveg antropológiai blog © 2013