HTML

kulturális és szociálantropológia, néprajz, etnográfia, etnológia, társadalomkutatás, vagy amit akartok

„Mindenki, aki Bongobongóban él, sárga napszemüveget hord. Ezért természetes, hogy mindennek, amit látnak - az égnek, a fáknak, az ételeknek - egy kis sárga árnyalata van. Mindig is így volt, és Bongobongo lakosai elég nagy megelégedéssel élnek sárga világukban. Ebbe a világba megérkezik egy vendég, Adanac lakosa.

Mint talán már hallottatok róla, minden adanaci kék napszemüveget hord. Amikor reggelente felkelnek, megcsókolják gyönyörű, kék gyerekeiket, és ablakukon kinézve szép, kék réteket, erdőket, és farmokat látnak a tökéletesen kék ég alatt. Mint kulturálisan érzékeny látogató, az adanaci úgy érzi, hogy az egyetlen dolog, amit tehet, hogy megpróbálja megérteni a világot a bongobongói perspektívából.

Beszerez tehát egy sárga napszemüveget és felveszi a saját, kék napszemüvege fölé. Némi megelégedéssel szögezi le: ‘Aha! Most már értem. Itt Bongobongóban minden zöld!’”

(A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt által nyújtott személyi támogatással valósult meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A kutatás szakmailag kapcsolódik az OTKA 57093 számú "Szimbolikus tájak és etnikus kapcsolatok az posztszovjet Oroszországban" című projekthez.)

Friss topikok

Egy kutatás hangulatképei

2014.07.07. 23:49 | zsuZsálya

A település, ahol kutatok és amely többször is szerepelt már a bejegyzéseimben, az Ormánságban, Baranya megye déli, országhatárral szomszédos területén, a Dráva egykori árterében található, a kistelepülések sorában is apró, 64 lelkes, egyutcás falu. 2013. ősze óta több hetet töltöttem itt el értékrendeket és gazdasági stratégiákat vizsgálva, s most a terepmunka alatt készült fotókból szeretnék megmutatni néhányat.  Különösebb elemzés és szószaporítás nélkül álljanak itt a képek, amelyek egy olyan falut mutatnak be, amely bár a ruráis térségekre jellemző munkanélküliséggel és szociális gondokkal küzd, mégis igyekszik előnnyé változtatni hátrányait és ökológiailag is előremutató megoldásokat találni a problémákra. Közös jellemzője a felvételeknek, hogy bár személyek nem nagyon szerepelnek rajtuk, mégis mindenütt jól látható az ember nyoma, jelenléte, s azt a hangulatot tükrözik, amit a faluban lakva, járva-kelve láttam, éreztem.

 

 

Köszönet érte a helyieknek, hogy befogadtak, a náluk töltött idő alatt mindenben készségesen segítségemre voltak és munkámhoz hozzájárultak!

 

Falukép.JPGFalukép - ez fogadja az ide érkezőt

Sziromhullás.JPG

Virágzó meggyfák

templomkert.JPG

Templomkert gyümölcsössel

Postaláda.JPG

Postaláda

gyümölcsös.JPG

Munka az önkormányzati gyümölcsfa iskolában

 gyümölcsoltás.JPG

Cseresznye oltása vad alanyra a faluszéli gyümölcsényben

 Krumplivetés 1.JPG

Krumplivetés

 tápkocka.JPG

Tápkockák - káposzta palánták tápkockában az önkormányzat fóliaházában

 Kövezet.JPG

Kövezet - lakóház padlója

Melegedő.JPG 

Naposcsibék melegszenek a kályha mellett

Cili.JPG

 Figyelő

Húsvét előtt.JPG

Húsvétváró ablak

 "Feng shui".JPG

Szélcsengő egy lakóház tornácán

KÁVÉSZÜNET.JPG

Kávészünet - tornácrészlet

 

A kutatás címe: Értékrendek, megélhetési alternatívák és gazdasági stratégiák egy ormánsági faluban - életmód és mentalitás Markócon. A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó terepmunka Ormánság

A bejegyzés trackback címe:

https://znsz.blog.hu/api/trackback/id/tr786474277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zöld Napszemüveg antropológiai blog © 2013
süti beállítások módosítása